Je majhna ribogojnica v Savinjski dolini in obratuje od leta 2006.
Napaja se iz Letuške struge, umetnega rokava Savinje. Ukvarjamo se z vzrejo ameriških postrvi (šarenk), katerih prodaja je organizirana na domu.
Naša ponudba je sestavljena iz: svežih postrvi, ki jih očistimo, svežih postrvjih filetov (brez kosti, večje postrvi na željo stranke razrežemo na več kosov), dimljenih postrvi in dimljenih postrvjih filetov (brez kosti), ki so pripravljene po skrbno pripravljeni recepturi in začinjene z izbranimi začimbami in zelišči.
Ponujamo vam tudi naslednje hišne specialitete: namaz iz dimljene postrvi, namaz iz kuhane postrvi, dimljena postrv v olivnem olju s feta sirom in začimbami.
Vsi predelani izdelki so vam na voljo po naročilu.
Celoten proizvodni proces na ribogojnici Špegelj temelji na načelih in principih sistema HACCP.
Sistem HACCP je preventivni sistem, ki omogoča prepoznavanje, oceno morebitnih prisotnih dejavnikov tveganja v živilih, ki lahko ogrožajo zdravje človeka, nadzor nad njimi in ukrepanje.
Načrt HACCP je dokument, ki je izdelan na podlagi sedmih načel sistema HACCP:
- ANALIZA TVEGANJA (ugotoviti potencialne nevarnosti po posameznih procesih. Izvesti analizo za posamezne nevarnosti po fazah proizvodnih procesov.)
- DOLOČANJE KONTROLNIH TOČK IN KRITIČNIH KONTROLNIH TOČK
- DOLOČANJE MEJNIH VREDNOSTI (za vsako KKT določiti normativne vrednosti s sprejemljivo toleranco in kritično mejo).
- MONITORING (vzpostaviti sistem nadziranja, testiranja in opazovanje)
- KOREKCIJSKI POSTOPKI (določiti korektivne ukrepe za odpravo pomanjkljivosti pri KKT).
- VERIFIKACIJA (določiti postopke preverjanja in potrjevanja za kontrolo funkcioniranja HACCP sistema).
- DOKUMENTACIJA (urediti in uporabljati dokumentacijo v skladu s vsemi postopki in načeli).